Kawior jako dobro luksusowe

Niniejszy artykuł pod tytułem Dlaczego warto kupić kapucynkę? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dlaczego warto kupić kapucynkę? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Kawior jest luksusowym przysmakiem. Jego ceny są zawrotne, najdroższy kosztuje około 25000 dolarów za kilogram, nadmienić trzeba, że pakowany jest w puszkach z 24 karatowego złota.

Cechy kawioru

  • w starożytności był pokarmem ludzi o niskim statusie społecznym, od XIII wieku za sprawą carów Rusi uznany za towar luksusowy
  • pozyskiwany z rosyjskich bieług i ryb z rodziny jesiotrowatych
  • kawior podaje się je z owocami morza, blinami albo ciemnym pieczywem
  • uznawany za afrodyzjak oraz preparat odmładzający
  • jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz witamin z grupy B,
    w tym kwasu foliowego
  • ma dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych i zakrzepów
  • należy go spożyć zaraz po otwarciu, dlatego mogą sobie na niego pozwolić jedynie nieliczni klienci

Przeciwwskazania

Unikać kawioru powinny:

  • osoby ze skłonnością do alergii
  • chorzy na nadciśnienie
  • cierpiący na chorobę nerek

Polacy coraz częściej sięgają po kawior, mimo zaporowej ceny.