Kawior jest luksusowym przysmakiem. Jego ceny są zawrotne, najdroższy kosztuje około 25000 dolarów za kilogram, nadmienić trzeba, że pakowany jest w puszkach z 24 karatowego złota.
Cechy kawioru
- w starożytności był pokarmem ludzi o niskim statusie społecznym, od XIII wieku za sprawą carów Rusi uznany za towar luksusowy
- pozyskiwany z rosyjskich bieług i ryb z rodziny jesiotrowatych
- kawior podaje się je z owocami morza, blinami albo ciemnym pieczywem
- uznawany za afrodyzjak oraz preparat odmładzający
- jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz witamin z grupy B,
w tym kwasu foliowego - ma dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych i zakrzepów
- należy go spożyć zaraz po otwarciu, dlatego mogą sobie na niego pozwolić jedynie nieliczni klienci
Przeciwwskazania
Unikać kawioru powinny:
- osoby ze skłonnością do alergii
- chorzy na nadciśnienie
- cierpiący na chorobę nerek
Polacy coraz częściej sięgają po kawior, mimo zaporowej ceny.