Strona główna Lifestyle Gdzie w Polsce można zjeść ekskluzywnie?

Gdzie w Polsce można zjeść ekskluzywnie?

Autor: Monika Jakubowska
0 komentarze

Marzeniem praktycznie każdej osoby jest spróbowanie przynajmniej raz w życiu ekskluzywnego dania w luksusowej restauracji. Można dostrzec, że pojawia się coraz więcej reklam zachęcających do spróbowania smakołyków z najwyższej półki. Jak wiadomo najbardziej wykwintne dania kryją się pod niezwykle ciekawymi i przyciągającymi uwagę konsumentów nazwami, a wnętrza tych restauracji nie pozostawiają nic do życzenia.

Atelier Amaro

Menu w restauracji zmieniane jest sezonowo. Nie ma tutaj tradycyjnych dań, tylko tzw. ,,momenty”, które opisano bardzo enigmatycznie, gdyż podane są zaledwie trzy słowa – składniki każdej potrawy, np. sarna-kasztan-czarnuszka. Wszystkie składniki pochodzą z polskich wyrobów i upraw, jednak po opisie nie wiadomo zupełnie jaki smak będzie miała dana potrawa. Atelier Amaro jako jedna z dwóch restauracji w Polsce posiada gwiazdkę Michelin, a menu degustacyjne kosztuje od 280 do 350 złotych za osobę.

Concept 13, Warszawa

Restauracja zlokalizowana jest na ostatnim piętrze w domu mody Vitkac przy ulicy Brackiej. Ściany we wewnątrz są w większości przeszklone, w wyniku czego podczas konsumpcji możemy podziwiać piękny widok panoramy Warszawy. Nazwy dań są bardzo tajemnicze i nic nam nie zdradzają. Jest to mieszanka kuchni polskiej, francuskiej i włoskiej. Za dwuosobową kolację zapłacimy około 350 zł. Lunch kosztuje ok. 59 zł.

Pod Gigantami

Restauracja zlokalizowana jest w XIX-wiecznej kamieniccy. W jej wnętrzu znajduje się 250 – letni parkiet i jedna z kopii obrazu Stanisława Augusta, co może budzić podziw. Karta opiera się głównie na kuchni polskiej, z dodatkiem rosyjskiej i francuskiej, układana jest sezonowo. Dania w porównaniu z poprzednimi lokalami są opisane bardzo szczegółowo. Za dwuosobową kolację zapłacimy ok. 300 złotych, jednak są takie dania, kiedy nasz rachunek może wzrosnąć do nawet 800 złotych.

Belvedere

W menu tej restauracji znajdują się dania polskie z francuskimi wpływami. Dania są bardzo pyszne i opisane szczegółowo, np. mus z karmelizowanego borowika z lodami z pieczonego mleka i suszonym koglem-moglem. Dwuosobowa kolacja to koszt ok. 400 złotych.

Wierzynek, Kraków

To restauracja z ogromnymi tradycjami, gdyż istniała długo przed II wojną światową, a nawet 50 lat przed wielką bitwa pod Grunwaldem! ROBI WRAŻENIE! Restauracja zlokalizowana jest w Kamienicy Morsztynowskiej w centrum Starego Miasta. W karcie znajdują się staropolskie dania polskiej w nowej odsłonie. Koszt kolacji dla dwóch osób wynosi ok. 400 złotych.