Czekolada jest przysmakiem, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych ma cenne zalety. Poprawia nastrój, dodaje energii, poprawia pracę mózgu oraz wzmacnia serce. W związku z ograniczaną produkcją głównego składnika czekolady, realna staje się sytuacja, że w przeciągu 40 lat, możemy degustować produkt czekoladowy bez kakao.
Przyczyny zagrożenia
- zmiany klimatyczne powodują mniejsze plony na plantacjach kakaowca
- rabunkowa produkcja kakao powoduje, że plantacje kakaowca są w opłakanym stanie
- od 20 lat rośnie spożycie czekolady, zapasy kakao kurczą się
- nie ma polityki rozwoju tej gałęzi przemysłu spożywczego
Najdroższe czekolady na świecie
Ranking czekolad:
- czekolada To’ak, wytwarzana jest z ziaren stuletnich drzew kakaowców rosnących, cena tabliczki czekolady wynosi 260 dolarów
- czekolada Chocopologie, powstaje na zamówienie klienta, w jej skład czarne trufle, za 1 kilogram trzeba zapłacić 7000 dolarów
- czekoladki DeLaFee, posypane są jadalnym złotem, cena za pudełko 1900 zł
Zastanów się na d zakupem tego luksusowego dobra. Smacznego!