Czekolada jako dobro luksusowe

Niniejszy artykuł pod tytułem Dlaczego warto kupić kapucynkę? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dlaczego warto kupić kapucynkę? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Czekolada jest przysmakiem, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych ma cenne zalety. Poprawia nastrój, dodaje energii, poprawia pracę mózgu oraz wzmacnia serce. W związku z ograniczaną produkcją głównego składnika czekolady, realna staje się sytuacja, że w przeciągu 40 lat, możemy degustować produkt czekoladowy bez kakao.

Przyczyny zagrożenia

  • zmiany klimatyczne powodują mniejsze plony na plantacjach kakaowca
  • rabunkowa produkcja kakao powoduje, że plantacje kakaowca są w opłakanym stanie
  • od 20 lat rośnie spożycie czekolady, zapasy kakao kurczą się
  • nie ma polityki rozwoju tej gałęzi przemysłu spożywczego

Najdroższe czekolady na świecie

Ranking czekolad:

  • czekolada To’ak, wytwarzana jest z ziaren stuletnich drzew kakaowców rosnących, cena tabliczki czekolady wynosi 260 dolarów
  • czekolada Chocopologie,  powstaje na zamówienie klienta, w jej skład czarne trufle, za 1 kilogram trzeba zapłacić 7000 dolarów
  • czekoladki DeLaFee, posypane są jadalnym złotem, cena za pudełko 1900 zł

Zastanów się na d zakupem tego luksusowego dobra. Smacznego!